Welk glas hoort bij welke soort speciaalbier?

Elke grote bierliefhebber heeft zijn eigen verzameling glazen in huis. Of ze deze nu hebben gestolen uit bars die ze in de loop der jaren hebben bezocht of ze online hebben gekocht, hun verzameling bierglazen groeit altijd. Er bestaat een grote verscheidenheid aan bierglazen, en ze komen elk met hun eigen unieke kenmerken. Sommige soorten glaswerk zijn speciaal ontworpen om de schuimkraag van je bier te behouden, terwijl andere zijn ontworpen om de kleuren van je brouwsel te versterken. Het type glas dat je gebruikt voor je speciaalbiertje maakt of breekt de ervaring ervan. In dit artikel vind je een aantal glazen voor speciaalbier, zodat je een unieke ervaring krijgt bij ieder speciaalbiertje.

Een normaal pilsje of alcoholvrij bier

wanneer je op het terras een pilsje of alcoholvrij biertje besteld, krijg je die meestal in een langwerpig glas. Dit glas wordt ook wel een vaasje of fluitje genoemd. Het glas is aan de bovenkant wat breder dan aan de onderkant, waardoor hij iets smal afloopt. Pils is een licht biertje, waardoor het glas ook niet te zwaar en te dik moet zijn. Door het glas klein en dun te houden, blijft het fijn drinken. Pils bevat geen uitgesproken smaken of aroma’s die behouden dienen te worden tijdens het drinken. Daarom heeft een fluitje ook geen bolle rand nodig om deze aroma’s en smaken in het glas te houden. De inhoud van een vaasje of fluitje is 190 ml, wat gelijk staat aan een ‘normaal’ biertje.

Gebruik een kelk voor abdijbieren

Abdijbieren drink je het liefst uit een kelk. Het begrip abdijbieren is breed, omdat hier onder andere blond- dubbel- tripel en quadrupel bieren onder vallen. Deze speciaalbiertjes bevatten stevige aroma’s en smaaksensaties die je wil behouden tijdens het drinken. Waar het bier je tong het eerste raakt, bepaald voor een deel hoe sterk je de aroma’s ervaart. Door dit soort biertjes uit een kelk te drinken, zorg je ervoor dat het bier je tong bij iedere slok op precies de juiste plek raakt. De kelk is aan de bovenkant wat breder, waardoor de zoete smaak van het bier als eerste het puntje van je tong raakt. Dit komt de smaakervaring en aroma’s ten goede, en zo geniet je optimaal van het speciaalbiertje.

Gebruik een bolvormig glas bij bockbier

Bockbier beschikt over een aantal ingrediënten die zich met elkaar mengen wanneer je het bier in een glas schenkt. Een bolvormig glas geeft de ingrediënten alle ruimte om zich te vermengen, wat de smaak van het bockbier ten goede komt. Doordat het glas aan de bovenkant weer smaller wordt, komen daar alle aroma’s samen. Hierdoor is de smaaksensatie groter wanneer je een slok neemt van de bovenste laag van het bier. De schuimkraag van bockbier in een bolvormig glas is groter. Dit komt doordat het bier aan de onderkant voldoende ruimte krijgt om schuim te vormen, wat vervolgens door de smal toelopende vorm naar boven wordt gedrukt. Zo ontstaat een goede schuimkraag aan de bovenkant.

Schenk sterk blond bier in een tulpglas

Een tulpglas is aan de bovenkant iets boller dan een fluitje, maar is smaller dan een bolvormig glas. Hierdoor heeft hij iets weg van een tulp, vandaar ook zijn naam. In het tulpglas krijgt het bier de kans om zich te mengen met de lucht, waardoor een lekkere geur ontstaat. Wanneer je een slok van het bier neemt, zorgt de sterke geur ervoor dat de smaaksensatie groter wordt. Je ervaart dus meer smaak aan het bier wanneer je tegelijkertijd ook de lekkere geur ruikt.

Witbier drink je uit een stevig glas

Witbiertjes drink je uit een stevig en dik glas. Deze glazen zijn aan de bovenkant iets breder en lopen smaller af naar onder. Het witbier blijft langer koel doordat het dikke glas de warmte buiten houdt. De bovenkant van het glas geeft het bier de ruimte om zich te mengen. Hierdoor zul je bepaalde ingrediënten, zoals koriander, ook proeven bij iedere slok. Dit geeft een unieke smaaksensatie die je alleen ervaart bij witbiertjes. Daarnaast is het ook mogelijk om het dikke glas met witbier in de koelkast te bewaren zonder dat het bier smaak verliest. Zo geniet je op warme zomerdagen van een heerlijk koud speciaalbiertje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *