Een decanteerkan is een glazen karaf waarin wijn wordt bewaard. De naam komt door het werkwoord decanteren. Dit betekent het overschenken van wijn. Je schenkt het over vanuit een wijnfles naar een glazen karaf. Het heeft veel weg van karafferen, maar het is niet hetzelfde. Het idee bij karafferen is om de wijn over te schenken in een karaf om deze in aanraking te laten komen met zuurstof. Door dit uitgebreid contact met zuurstof zullen de aroma’s in wijnen zich eerder en meer laten tonen. Dit is erg positief voor wijnen die weinig aroma’s tonen. Karafferen is zo duidelijk, maar wat is het idee van decanteren dan en wat voor voordelen brengt dat met zich mee?
Het doel van decanteren
Het doel van decanteren is om droesem te scheiden van een wijn. Droesem is het bezinksel in een wijn. De uitleg waarom je droesem weg wilt halen volgt later. Door een wijn erg zorgvuldig over te gieten in een karaf, kun je ervoor zorgen dat de droesem in de fles achter blijft liggen. Vervolgens beschik jij over een karaf, oftewel een decanteerkaraf, met een heerlijke wijn. De wijn kun je vervolgens voor jezelf en gasten schenken zonder dat er daarbij droesem in de mond terecht komt. Het decanteren van een wijn heeft dus een ander doel dan het karafferen van een wijn.
-
Nachtmann Decanteerkaraf Vivendi€50.50
-
Riedel dekanteerkaraf O Magnum€189.00
-
Villeroy & Boch Purismo Wine Dekanteerkaraf rode wijn – 1 l€52.95
-
Spiegelau Decanteerkaraf Authentis€78.99
-
Blomus Alpha decanteerkaraf smoke€109.56
-
Villeroy & Boch Purismo Wine Dekanteerkaraf witte wijn – 800 ml€54.90
-
Nachtmann Decanteerkaraf Vivendi€43.99
-
Villeroy & Boch Maxima Dekanteerkaraf€56.90
-
VILLEROY & BOCH – Maxima – Dekanteerkaraf 1,00l 23cm€54.90
Waarom wil je de droesem eruit
De droesem of bezinksel in een wijn kan zeker geen kwaad. Het bestaat gewoon uit deeltjes die altijd al in de wijn zaten. De natuurlijke deeltjes kunnen na een bepaalde tijd gaan samenklonteren. Dit wordt dan het droesem. Met het decanteren zorg je ervoor dat je al die natuurlijke deeltjes niet meer opdrinkt. De reden om dit niet te drinken heeft niks met de bescherming van jouw gezondheid te maken, want het kan echt geen kwaad, maar het heeft te maken met de smaak van de wijn. Wanneer je een soepele drank wilt drinken, is het mogelijk vervelend om bezinksel te hebben. Je kunt het vergelijken met sap: niet iedereen hoeft pulp, maar het doet geen kwaad.
De stappen om wijn te decanteren
Om te beginnen zul je 24 uur voordat je de wijn wilt decanteren de fles rechtop moeten zetten. Hierdoor gaat het bezinksel naar de onderkant van de fles. Maak wanneer je gaat decanteren de fles erg voorzichtig open. Zorg ervoor dat de fles zo min mogelijk beweegt. Schenk vervolgens de wijn over in de decanteerkan. Doe dit in een vloeiende beweging en boven een lichtbron. Laat de wijn niet klotsen en doe het decanteren in één keer. De lichtbron is aanwezig zodat jij tijdens het overgieten kunt zien wanneer het bezinksel de flessenhals heeft bereikt. Bij dat punt stop je met decanteren. Zo heb je ervoor gezorgd dat het droesem in de fles is gebleven en is het decanteren klaar.
Extra voordelen van de decanteerkaraf
Naast het verwijderen van droesem brengt de decanteerkaraf nog meer voordelen met zich mee. Zo is een decanteerkan een prachtig object. Het is een zeer elegant en stijlvol product, waardoor het een toevoeging is aan een tafelsetting. Dit is ideaal tijdens diners of speciale gelegenheden. Daarbij heeft een decanteerkaraf vaak een grotere opening dan een normale wijnfles. Zo wordt het voor jou gemakkelijker om wijn of andere drank in te schenken zonder daarbij te morsen. Wanneer er per ongeluk kurkresten in een fles zitten kun je deze er door middel van decanteren ook uithalen. Zo is de wijn goed gefilterd. Kortom, een decanteerkan in huis brengt verschillende voordelen met zich mee om optimaal te genieten van een wijn.