Verschillende vormen van wijnglazen

Net als dat er veel verschillende soorten wijn bestaan, kun je ook kiezen uit talloze verschillende soorten wijnglazen. Je zou kunnen stellen dat iedere soort wijn ook zijn eigen soort wijnglas heeft.

Zo is een glas geschikt voor rode wijn vaak groter dan een witte wijnglas. Is bij het ene wijnglas de opening groter dan bij de ander. En is een champagneglas vaak smal en hoog. En weet jij waarom veel wijnglazen een steel hebben?

In bijna alle gevallen is het zo dat de vorm van een wijnglas niet ‘toevallig’ is gekozen. De vorm van een wijnglas kan heel bepalend zijn voor de smaak van de wijn. In veel gevallen is het zelf zo dat voor een soort wijn ook een specifiek glas wordt ontworpen.

In dit blog vertellen we je alles over de verschillende soorten wijnglazen, waarom ze een specifieke vorm hebben en waar het vandaan komt.

Rode wijnglazen

Kenmerkend voor rode wijnglazen is dat de opening aan de bovenkant groter is. En dat het glas, ook wel kelk genoemd, groter is. En dat is niet voor niets.

Door een grotere opening aan de bovenkant van het glas, kan er meer zuurstof bij de wijn. En door een bredere kelk kan de wijn beter walsen en komen de smaken en aroma’s het beste tot hun recht. Glazen met een brede, tulpvormige kelk worden veelal gebruikt voor bourgogne wijnen en wijnen met een complexere smaak.

Witte wijnglazen

Witte wijnglazen hebben een smallere – en hogere kelk en meestal een hogere steel. Die hogere steel is niet voor niets. Witte wijn wordt meestal koud geserveerd. Door de langere steel is het glas makkelijker aan de steel beet te pakken dan aan de kelk. Zo blijft de witte wijn langer koel.

Dit is ook de reden van de kleinere kelk. Er past simpelweg minder wijn in het glas waardoor het langer koel blijft. Om witte wijn altijd koel te serveren kun je beter nog een keer vaker bijschenken.

Champagneglazen

De vorm van champagneglazen kennen we allemaal. Een smalle – hoge kelk met een smalle opening van het glas. Dit type glas is geschikt voor het schenken van mousserende wijnen. Champagneglazen zijn voornamelijk hoog zodat je de bubbels goed kunt zien.

Bij champagneglazen kennen we twee type glazen. De coupe en de flute. De flute is smal en hoog. De coupe lijkt meer op een cocktailglas en zie je vaak terug in champagnetorens.

Daarom hebben wijnglazen een steel

De reden waarom een wijnglas een steel heeft lopen nogal uiteen. Laten we zeggen dat er meerdere redenen zijn waarom wijnglazen een steel hebben. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij.

Op rode wijn na schenk je vrijwel iedere wijn het liefst koel. Om te voorkomen dat de wijn opwarmt kun je de wijn beter niet bij de kerk beetpakken. En dit is de reden dat de meeste wijnglazen een steel hebben. Door ze aan de steel beet te pakken warmt de wijn in het glas minder snel op.

Bij een chique gedekte tafel mogen de juiste glazen natuurlijk niet ontbreken. Vaak wordt voor een chique diner kristal wijnglazen gebruikt. Wanneer je deze glazen beet zou pakken bij de kelk, ontstaan er vieze vingerafdrukken op het glas. En dat is nou precies wat je niet wil, een tafel vol met wijnglazen met vingerafdrukken.

Geur is bij wijn misschien wel net zo belangrijk als de smaak. Om te voorkomen dat bij het proeven van de wijn de geur niet beïnvloed wordt door bijvoorbeeld de geur van je handen na het koken, kun je het wijnglas beetpakken bij de steel. Zo zit er voldoende afstand tussen je neus en je vingers.