Wat is verschil tussen rode en witte wijnglazen?

Voor de echte wijnliefhebbers natuurlijk geen verrassing; rode wijn drink je uit grote glazen met een grotere opening. En witte wijn drink je uit smallere glazen met een kleine opening aan de bovenkant. Tot zover waarschijnlijk niks nieuws. Maar waarom schenken rode wijn in grote glazen en witte wijn in smalle glazen? En zijn er nog meer verschillen tussen rode en witte wijnglazen?

Rode wijnglazen

Om te beginnen met rode wijnglazen. Deze glazen groter, hebben een grotere omtrek en grotere opening aan bovenkant. Dit heeft te maken met de complexere smaak van rode wijn.

Door de grotere opening aan de bovenkant van het glas komen de aroma’s beter tot hun recht. Ook hebben rode wijnglazen een grotere kelk. De kelk is het deel van het glas dat bovenop de steel zit. Door de ruimere kelk komt er meer zuurstof in het glas. Rode wijn heeft zuurstof nodig om haar  smaken optimaal te kunnen tonen.

Populaire rode wijnglazen

Witte wijnglazen

De smaak en aroma van witte wijn zijn minder complex vergeleken met rode wijn. Daarom is de kelk van dit glas smaller en hoger. En is de opening aan de bovenkant ook kleiner. Witte wijn heeft minder zuurstof nodig om haar smaken en aroma’s goed te kunnen ontwikkelen.

Daarnaast is het bij witte wijn belangrijk dat deze op een koele temperatuur gedronken word. Omdat de kelk smaller en hoger is en de opening ook smaller, blijft de wijn langer koel.

Verder heeft een witte wijnglas een langere steel. Zodat je het glas makkelijker bij de steel beet kunt pakken. Ja, een glas witte wijn pak je altijd bij de steel beet en niet bij de kelk. Zo warmt de wijn niet op en blijft deze langer op een koele temperatuur.

Populaire witte wijnglazen

Nog een aantal leuke weetjes over wijnglazen op een rij

  • Witte wijnglazen hebben over het algemeen een kleinere kelk dan rode wijnglazen. Dit komt omdat witte wijn over het algemeen koeler wordt geserveerd dan rode wijn en de kleinere kelk helpt de wijn koel te houden.
  • Een tulpglas is een populair type witte wijnglas omdat het taps toeloopt naar boven en de aroma’s van de wijn vasthoudt. Hierdoor kan je de aroma’s van de wijn beter ruiken en proeven.
  • Het is het beste om witte wijn te serveren in een glas dat niet te groot is. Een te groot glas kan de wijn doen verdampen en zijn delicate aroma’s verliezen. Een goed formaat is een glas van ongeveer 250-300 ml.
  • Rode wijnglazen hebben over het algemeen een grotere kelk dan witte wijnglazen. Dit komt omdat rode wijn meer zuurstof nodig heeft om de aroma’s en smaken vrij te geven.
  • Een ballonvormig glas is een veel voorkomend type rode wijnglas omdat het een brede kelk heeft die de wijn helpt te ademen en de aroma’s vasthoudt. Het biedt ook voldoende ruimte voor de wijn om te bewegen, wat de smaak verbetert.
  • De rand van een rode wijnglas kan gebogen of recht zijn. Als de rand van een glas gebogen is, stroomt de wijn naar de zijkant van de tong en wordt de zoetheid benadrukt. Als de rand recht is, wordt de wijn naar de achterkant van de tong geleid en wordt de tannine en zuurgraad benadrukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *