Populaire cocktails en bijpassende glazen

Met eten en drinken bepaald de presentatie een belangrijk deel van de smaak. Zo smaakt wijn uit een plastic beker net iets minder lekker. En een pornstar martini in een theeglas worden de meesten ook niet echt warm van. Best gek eigenlijk, want de smaak blijft hetzelfde.

De totale beleving, de manier van presenteren en de looks zijn dus voor een groot deel van invloed op de smaak. Dit geldt niet alleen voor een mooi gerecht. Maar ook zeker voor een goede wijn of cocktail.

Daarom zijn er naast 100+ verschillende soorten cocktails evenveel verschillende glazen waar die cocktails in geserveerd worden. Voor een deel van de cocktails heeft het type glas eigenlijk geen toegevoegde waarde als het om smaak gaat. Een fancy glas draagt dus bij aan de totale beleving. Maar voor sommige cocktails is het type glas waarin het wordt geserveerd wel degelijk van invloed op de smaak. Welke cocktails dat zijn lees je in dit blog.

Margarita

De oorsprong van de margarita is niet helemaal duidelijk en er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van deze cocktail. Het meest populaire verhaal is dat het werd gecreëerd in de jaren ’30 of ’40 van de vorige eeuw in Mexico, mogelijk in Tijuana of Ensenada, door een Amerikaanse socialite genaamd Margarita Sames. Een andere theorie is dat het werd uitgevonden door een Mexicaanse barman die het vernoemde naar een showgirl met de naam Margarita.

Margarita wordt gemaakt van tequila, triple sec (een sinaasappellikeur) en limoensap. De verhoudingen van deze ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van de voorkeur van de maker en de drinker. De cocktail wordt vaak geserveerd met een randje zout op het glas en kan ook worden gegarneerd met een partje limoen.

Margarita glazen

Een margarita wordt geschonken in een coupe. Otfewel, een glas op een steel met een wijde kelk. De kelk van een margarita glas is onderaan iets smaller en loopt vervolgens breed uit. De diameter boven in meestal tussen de 10 en 12 cm.

Sommige cocktails kunnen in verschillende soorten glazen geserveerd worden. Voor een margarita geldt dat deze echt in een ‘margarita glas’ geserveerd moet worden.

  • Bohemia Royal Crystal - Margarita cocktail glas - kristallen glazen - set 2 stuks
    Bohemia Royal Crystal – Margarita cocktail glas – kristallen glazen – set 2 stuks
    22.95
  • Set van 12x stuks cocktail/margarita glazen van 300 ml
    Set van 12x stuks cocktail/margarita glazen van 300 ml
    43.47
  • Set van 8x stuks cocktail/margarita glazen van 300 ml
    Set van 8x stuks cocktail/margarita glazen van 300 ml
    28.98

Gin tonic

Een echte klassieker: de Gin Tonic! De gin-tonic is een cocktail die oorspronkelijk in de 19e eeuw in Brits-Indië werd uitgevonden als een manier om kinine in te nemen, dat werd gebruikt als een medicijn tegen malaria. Kinine heeft een bittere smaak en werd daarom gemengd met water, suiker en limoen om het drinkbaar te maken. Later werd gin aan het mengsel toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Tegenwoordig is de gin-tonic een zeer populaire cocktail over de hele wereld en zijn er vele varianten op deze klassieke cocktail ontstaan. Het bestaat meestal uit gin, tonic water en een schijfje limoen als garnering. Sommige mensen voegen ook andere ingrediënten toe, zoals komkommer, munt of jeneverbessen, om de smaak te versterken.

Meerdere glazen om een gin tonic in te serveren

Een gin tonic is een echte allemansvriend. En daarom is er niet één specifiek glas waarin je een gin-tonic hoort te serveren. Het meest voorkomende glas waarin een gin tonic geserveerd wordt is een tumbler glas. Dit type glas heeft veel weg van een whiskyglas. Het is een glas zonder steel, gemaakt van dik glas met veel gravering aan de zijkant en een diameter van rond de 10cm. Dit type glas wordt ook wel een lowball glas genoemd. Een highballglas is vergelijkbaar alleen dan hoger en smaller.

Daarnaast wordt een gin tonic natuurlijk ook vaak geserveerd in een coupe. Een glas op een steel met een grote kelk.

  • VILLEROY & BOCH - Maxima - Gin Tonic glas 22,5cm
    VILLEROY & BOCH – Maxima – Gin Tonic glas 22,5cm
    12.50
  • LIBBEY - Hobstar - Tumbler Ebony Green 0,35l
    LIBBEY – Hobstar – Tumbler Ebony Green 0,35l
    7.35
  • LIBBEY - Hobstar - Tumbler Pale Yellow 0,35l
    LIBBEY – Hobstar – Tumbler Pale Yellow 0,35l
    7.35

Mojito

Een mojito wordt meestal geserveerd in een highballglas. Oftewel, een longdrinkglas (ook wel collinsglas genoemd). Vaak wordt gekozen voor een glas met gravering aan de zijkant. Dit geeft de cocktail een luxe uitstraling.

Cocktails op basis van bruiswater worden vaker in smalle – en hoge glazen gereserveerd. Zo blijft het water langer bruisend en mengen de smaken ook beter.

De belangrijkste ingrediënten van een traditionele mojito zijn:

  • Verse muntblaadjes
  • Suiker
  • Limoenen
  • Witte rum
  • Bruisend water of sodawater
  • Ijsblokjes

Om een mojito te maken, moet je eerst een paar muntblaadjes en een beetje suiker in een glas doen en ze voorzichtig pletten om de smaken te laten mengen. Voeg vervolgens limoensap en witte rum toe, samen met ijsblokjes. Vul het glas daarna aan met bruisend water of sodawater. Roer alles voorzichtig door en garneer met een takje munt en een partje limoen.

Bloody Mary

Misschien wel de meest legendarische cocktail uit dit lijstje; de bloody mary. Luister je alleen naar de hoofdingrediënten; tomatensap en wodka, dan kun je denken;  ik weet niet of dit wel lekker is?

Toch is het een populaire cocktail en zorgen alle ingrediënten voor een verrassende smaaksensatie. Hoewel de ingrediënten behoorlijk spannend klinken, is het glas waarin een bloody mary geserveerd wordt dat niet echt.

Meestal wordt een bloody mary cocktail geserveerd in een groot longdrinkglas. Meestal wordt gekozen voor een hoog glas die bovenaan iets wijder uitloopt. Zo heb je voldoende ruimte voor garnering en versiering van het glas.

Zelf aan de slag? Onderstaande video bevat ons favoriete bloody mary recep!

De belangrijkste ingrediënten van een Bloody Mary zijn:

  • Tomatensap
  • Wodka
  • Citroensap
  • Worcestersaus
  • Tabasco-saus
  • Zout en peper
  • Selderijzout of selderijstengel (optioneel)

Om een Bloody Mary te maken, meng je gewoon alle ingrediënten samen in een shaker met ijs. Schud goed en giet de cocktail in een glas gevuld met ijs. Garneer met een stengel selderij of een partje citroen en serveer direct. De smaak van een Bloody Mary kan naar eigen smaak worden aangepast door de hoeveelheid Worcestersaus, Tabasco en kruiden te variëren.

Cosmopolitan

Cocktails als de margarita en mojito hebben een geschiedenis die terug gaat naar de vorige eeuw. Vergeleken met die cocktails is de Cosmopolitan een jonkie. De Cosmopolitan is een cocktail die in de jaren 1990 populair werd en sindsdien een klassieker is geworden. Het is niet helemaal duidelijk wie de cocktail voor het eerst heeft gemaakt, maar het werd waarschijnlijk gecreëerd in de Verenigde Staten, mogelijk in Miami of New York.

Een Cosmopolitan cocktail wordt geserveerd in een coupe. Kenmerkend aan een cosmopoliton glas is de driehoekige vorm, de breede opening aan de bovenkant en de slanke steel. Het glas heeft meestal een inhoud van 150-200ml.

De vorm van het glas is belangrijk omdat het helpt om de kleur en textuur van de cocktail te benadrukken, evenals de geuren en smaken te concentreren. Het wijde oppervlak van de opening zorgt ervoor dat de geuren van de cocktail gemakkelijk te ruiken zijn, terwijl de slanke steel het gemakkelijker maakt om de cocktail vast te houden zonder de temperatuur van de cocktail te beïnvloeden.

Daiquiri

Nog een cocktail met roots in Cuba; de daiquiri cocktail. De cocktail is vernoemd naar een strand en een ijzermijn bij de stad Santiago de Cuba en bevat de volgende ingrediënten:

  • 60 ml witte rum
  • 30 ml vers limoensap
  • 15 ml suikersiroop

De Daiquiri cocktail wordt geserveerd in een gekoeld cocktailglas, vergelijkbaar met de glazen waarin een Cosmopolitan, martini of margarita wordt geserveerd. Belangrijkste is dat de cocktail geserveerd wordt in een coupe glas met lange steel. Zodat je de cocktail niet bij de kelk hoeft beet te pakken, zo warmt de cocktail niet op en blijft deze lekker koel.

Manhattan

Als de cocktail vernoemd is naar de plek waar het vandaan komt, is de afkomst natuurlijk niet zo moeilijk te raden. De Manhattan is een klassieke cocktail die zijn oorsprong vindt in het New Yorkse eiland Manhattan aan het eind van de 19e eeuw. Hoewel de oorsprong van de cocktail niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat het drankje is ontstaan in de bar van het Manhattan Club in de jaren 1870 of 1880.

Ook deze cocktail wordt geserveerd in een typisch cocktailglas met steel, wijde opening aan bovenkant en driehoekige vorm. Deze vorm van het glas zorgt ervoor dat de smaken en geuren van de Manhattan cocktail optimaal tot hun recht komen. Daarnaast geeft zo’n cocktailglas ook een mooie luxe uitstraling mee.

De ingrediënten van een klassieke Manhattan zijn:

  • 60 ml rye whiskey of bourbon
  • 30 ml zoete rode vermout
  • 2-3 dashes angostura-bitters
  • Kers of citroenschil als garnering

Om een Manhattan te maken, giet je alle ingrediënten in een mixglas met ijs en roer je het mengsel goed door elkaar. Giet de cocktail door een zeef in een gekoeld cocktailglas en garneer met een kers of een stukje citroenschil.

Old Fashioned

Terug naar een cocktail die traditioneel wordt geserveerd in een lowball glas, ook wel tumbler glas genoemd. Typerend aan dit type glas is het crispy motief aan de buitenkant. Het is een laag glas met een grote opening aan de bovenkant en wordt ook veel gebruikt voor het serveren van whisky.

De Old Fashioned is een klassieke cocktail die wordt beschouwd als een van de oudste en meest traditionele drankjes in de cocktailgeschiedenis. De oorsprong van de cocktail gaat terug tot de jaren 1800, toen het drankje voor het eerst werd gemaakt in de Verenigde Staten.

De ingrediënten van een klassieke Old Fashioned zijn:

  • 60 ml bourbon of rye whiskey
  • 1 suikerklontje of 5 ml suikersiroop
  • 2-3 dashes angostura-bitters
  • Water
  • Sinaasappel- of citroenschijfje en kers als garnering

Om een Old Fashioned te maken, begin je door het suikerklontje of de suikersiroop in een old fashioned glas te doen, samen met 2-3 dashes angostura-bitters en een klein beetje water. Roer het mengsel goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg dan een ijsblokje toe en giet de bourbon of rye whiskey eroverheen. Roer de cocktail lichtjes door en garneer met een schijfje sinaasappel of citroen en een kers.

Martini

Veel mensen denken dat Martini een soort drank is, net als wodka of rum. Maar dat is niet zo. Martini is een cocktail op basis van wodka of gin. Aangevuld met droge vermout, en dan krijg je een martini.

Dankzij de martini is ook het klassieke martini glas ontstaan. Dit cocktailglas (door sommige mensen dus ‘martini glas’ genoemd) is makkelijk te herkennen door de lange steel, driehoekige vorm van het glas met wijde opening aan de bovenkant.

De ingrediënten van een klassieke Martini cocktail zijn:

  • 60 ml gin of wodka
  • 15 ml droge vermout
  • Olijf of citroenschil als garnering

Om een Martini cocktail te maken, vul je een shaker met ijsblokjes en voeg je de gin of wodka en de droge vermout toe. Roer de ingrediënten vervolgens met een roerstaaf tot ze goed gemengd zijn. Zeef de cocktail in een gekoeld cocktailglas en garneer met een olijf of citroenschil.

  • Pasabahce Martiniglas Timeless 23 cl - 12 stuk(s)
    Pasabahce Martiniglas Timeless 23 cl – 12 stuk(s)
    62.95
  • Pasabahce Timeless Martiniglas - 23 cl - 12 stuks
    Pasabahce Timeless Martiniglas – 23 cl – 12 stuks
    47.25
  • Pasabahce - Timeless Martiniglas - 23 cl - 6 stuks
    Pasabahce – Timeless Martiniglas – 23 cl – 6 stuks
    23.95

Pina Colada

De meest tropische cocktail uit dit lijstje is zeker weten de pina colada. Alleen al bij het horen van de naam krijg je direct een vakantie vibe! De pina colada vind zijn oorsprong in Puerto Rico en is een van de populairste cocktails ter wereld.

Een pina colada wordt meestal geserveerd in een glas met een korte steel en een kelk die onderin heel bol begint, bovenin weer wat smaller wordt en vervolgens weer wijd uitloopt. Sommige bars serveren een pina colada ook wel in een tiki-mok of kokosnoot.

De ingrediënten van een klassieke Pina Colada zijn:

  • 60 ml witte rum
  • 120 ml ananassap
  • 60 ml kokosmelk of kokosroom
  • Ijsblokjes

Om een Pina Colada te maken, meng je de rum, ananassap en kokosmelk of kokosroom in een blender met ijsblokjes. Mix de ingrediënten goed door elkaar tot ze glad en romig zijn. Schenk de cocktail vervolgens in een gekoeld glas en serveer met een schijfje ananas of een parasolletje als garnering.

Mai Tai

Kende jij deze cocktail? In Nederland is deze cocktail (nog) niet heel bekend. Toch behoort de Mai tai cocktail tot de 10 meest populaire cocktails ter wereld. Hoewel je op basis van de naam zou denken dat deze cocktail zijn oorsprong in Azië vind. Werd de cocktail voor het eerst gemaakt in Californië.

De cocktail werd al snel een hit en werd een belangrijk symbool van de Tiki-beweging, die zich richtte op de exotische cultuur en esthetiek van Polynesië.

De mai tai cocktail wordt meestal geserveerd in een laag glas (lowballglas) met crispy gravering aan de buitenkant. Wil je het echt goed doen, dan serveer je de mai tas cocktail in mai tai glazen. Dit zijn smalle en hoge longdrink glazen met mai tai gravering aan de buitenkant. Deze gravering bevat een traditioneel gezicht die zijn roots vind in de tiki-beweging.

Tips voor lekkere cocktail recepten

Wil je zelf aan de slag om lekkere cocktails te maken? We hebben een aantal websites geselecteerd waar je de leukste (en lekkerste) cocktail recepten kunt vinden!

Leuke websites met veel inspiratie en recepten:

Leuke YouTube kanalen waar je cocktail recepten kunt vinden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *